29 Mayıs 2013 Çarşamba

Revolver Film İncelemesi(Birazda analizi)



































Guy ritchie'nin şahsımca başyapıt sayılabilecek bir filmi revolver.
Jake Green'in ızdıraplı hayatı üzerinden insanın egosuyla savaşını anlatıyor.
Filmde jake green'e kazık atarlar ve hapse düşer.
Hapishane arkadaşları bir dolandırıcı ve bir satranç ustasıdır.
Ama bu arkadaşlık hücrelerden birbirlerine kitap taşınırken oluşur.
Ve olaylar gelişir.


Filmdeki özlü sözler çok sağlamdır ve üzerine düşünürseniz size kesinlikle birşeyler katar.
(Hiç uğraşmadım çevirmeye accık gugıl translate gullanun bakem :D )

“The greatest enemy will hide in the last place you would ever look.”
—Julius Caesar 75 BC

“The only way to get smarter is by playing a smarter opponent.”
—Fundamentals of Chess 1883

“First rule of business, protect your investment.”
—Etiquette of the Banker 1775

“There is no avoiding war, it can only be postponed to the advantage of your enemy.”
—Niccolo Machiavelli 1502

“The only real enemy to have ever existed, is an eternal one.”
—The Road to Suicide, pg 1, line 1

“Your friends are close, but your enemy is closer.”
—The Road to Suicide, pg 1, line 2

“One thing I've learned in the last seven years: in every game and con there's always an opponent, and there's always a victim. The trick is to know when you're the latter, so you can become the former.”


Bu kısım biraz spoiler filmi izleyip öyle gelin canlar.
(Ve burası çok sevdiğim bir alıntı oluyor kendileri.)


simdi, öncelikle sunu söyliyim avi ve zach gercek insan, hayal ürünü degil (aslında olsalar da birsey degismezz), ama temsil ettikleri bir sey var . A-Z yani alfabenin başı ve sonu. A, avi = entellektüel taraf, Z zach= fiziksel güç tarafı.. sam gold her insanın sahip oldugu açgözlülük ve hırs duygusu. araba carpma sahnesinde anlatılan olay da bu. her insan pohpohlanmak ister her gün yataktan kalma nedenlerinden biri budur. o gün insanların aferinini almak takdir edilmek. ancak kimse bunu kendisine itiraf edemez (gold u kimse göremez, gold herkesi görür). bu yüzden gold un dünyasında ne kadar güclüysen, gercek dünyada o kadar zayıfsındır. avi ve zach kendi içlerindeki gold u yenmis kendi kurallarını belirleyip kendi oyunlarını (hayatlarını) kontrol edebilen insanlar. amacları green e kendi gold unu yenmesinde yol göstermek.

ayrıca tüm film bir satranc oyunu gibi ilerliyor. ve satrancta şu çok önemlidir. son hamlede yani mat yaptıgın hamlede şahı almazsın, öldürmezsin. şahın kaçacak yeri kalmaz ve teslim olma anlamında oyuncu şahını devirir.(şah mat) bunun filmdeki yansıması: bir taraf sam gold. sam gold= şah (en önemli taştır ama hiç bi işi kendi yapmaz, sadece 1 kare ilerleyebilir), mrs. walker= vezir (savunma taşlarının en güçlüsü ve korkutucu olanı), mrs walker ın yanındaki kadınlar = piyon (hakkaten dikkat edilince filmdeki sahnede aynı piyonlar gibi yanyana dizilmislerdi) diğer taraf. avi= şah (en ünlü tefeci ama hic bir isi kendi yapmıyor), zach = vezir (fiziksel güç), green=piyon (tüm işi yapan kisi) . film süresince green kendi gold uyla yüzlesip onu yenmek ve özgür kalmak icin ugrasıyor. (paralarını müsterilere verip geri almaması vs) ve asansör sahnesinde de gold u yenip hırsından acgözlülügünden ve korkularından (örn: asansör korkusu) kurutuluyor. bu süreci green in piyonluktan vezirlige (veya saha) gecisi olarakta yorumlayabiliriz. öbür tarafta da machanın kendi gold unu yenemeyip şaha dönüsümü olarak. bu arada para= gurur= acgözlülük. green paralarını sürekli dagıtarak acgözlülügünden kurtuluyor. ancak macha sürekli paralarının pesinde kosarak gold un dünyasında güclü ancak gercek dünyada gücsüz duruma geliyor. bu durumda oyun green&macha oyununa dönüsüyor. ve son sahnede tamamen savunmasız kalan macha (en iyi adamı dahil herkes öldü) green in gold olduguna inanıp onu öldürecegini sanıyor. kaçacak yeri kalmıyor , devriliyor - şah mat!!! BAM


bir not: satrancta toplam 32 kare vardır. asansörde toplam kat sayısı 32. iki önemli isim green, gold . green = dollar$ gold=gold.


Film 10 üzerinden 9 diyorum ben kesinlikle izleyin.



8 yorum:

  1. Dostum çok güzel açıklamış filmi helal olsun. Fakat o gözlüklü seri katil satrançta hangi rol onu aciklamamissin onu da aciklarsan sevinirim. Ve amacı neydi? A ve z ye çalıştığı kesin fakat tam anlayamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. taş olarak bence attı. çünkü sürekli bir emir veriliyor uzaktan birisinin gizlice indirilmesi için atta L şeklinde hareket eder aslında diğerleri gibi görünür ama farklı yöne giderek hedefini aralardan indirir restoran sahnesinde olduğu gibi diye düşünüyorum. Karater olarakta filmde yapılmak istenen vurgu vicdan bence aynı zamanda özgür hür biçimde kendi düşüncelerine göre haraket etmesi olabilir kızı kurtarması falan.

      Sil
  2. mükkemmel analiz ama satrançta 64 kare var usta

    YanıtlaSil
  3. 32 taş var demek istemiştir.

    YanıtlaSil
  4. Bence bu adamlar hapisteydi hiç çıkmamışlardı sadece düşünce hayal dünyasını genişletmişler 3 kişi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence bu adamlar yoktu green küçükken bir trafik kazası geçiriyor yatağa balı kalıyor ve herşeyi kafasında kurguluyor.

      Sil
  5. Sam gold ile mr D’yi karıştırmışsın analizinde. Bidaha izle bence filmi

    YanıtlaSil